Så var det bara tomheten kvar...

Nu är det gjort. Begravningen var igår och vi överlevde. Jag är lite förvånad att jag fortfarande har ett hjärta som slår, eftersom jag grät så mycket att det borde ha brustit. Att se kistan, alla blommor i hennes favoritfärger lila och gult och alla ledsna människor gjorde det hela bara alltför verkligt. Hon är borta. Igår var allra sista gången jag fick vara i närheten av min mamma, och då bara som sorgsen åskådare till hennes sista viloplats. Det var en fin ceremoni, tror jag, och nu kan vi inte göra mer för att hedra henne. Nu gäller det bara att försöka överleva tomheten som kommer över en. Visst, det är jobbigt att planera en begravning, men samtidigt tvingas man att hålla igång, man har en sysselsättning och ett mål och med lite ansträngning kan man koppla bort vad det egentligen gäller och bara försöka få till allt så bra som möjligt. Nu är det över. Och det är nu det riktigt jobbiga börjar. Vardagen utan henne. En oändlighet av dagar framför en, med ännu en bit som fattas i vårt familjepussel.

Det känns så tomt. Så meningslöst. Jag gruvar mig mer för den kommande julen än jag kan sätta ord på. När Jimmy dog åkte vi ju till Marocko allihopa för att slippa fira den första julen utan honom. Men nu? Ingen har väl råd med det, Jeanette och Svenne har precis varit i Peru och jag är mammaledig. Det går ju inte. Jag förstår inte alls hur vi ska bete oss. Det var mamma som höll ihop även jularna, hon fixade maten, t om i fjol fast hon inte var i nåt vidare skick. Vi hjälpte självklart till, men hon höll i trådarna. Nu är trådarna av. Vi är en trasig familj och det känns hopplöst. Just nu i alla fall. Jag vet ingenting. Jag är så trött. Vill inte göra nånting. Bara sitta här hemma och oroa mig för pappa. Jag skulle vilja ge honom en ny fru bara för att fylla tystnaden. Bara så att han inte skulle behöva vara så förtvivlat ensam. Det gör mig så ont.

Men, det finns såklart ljuspunkter även nu. Och jag skulle vilja tacka alla fantastiska människor som stöttat oss, som kommer ihåg att messa och ringa, skriva på Facebook, alla som betalat till fonder i mammas namn, ni som köpt blommor till oss eller till begravningen och självklart alla som kom på begravningen! Ett särskilt tack också till Oscar som fixade inspelningen, Jennifer som tog hand om ungarna så vi kunde sjunga i lugn och ro, samt Jane som ställde upp och tog dem igår när vi verkligen behövde barnvakt... Tack alla! Nu börjar jag låta som en Oscarsvinnare med ett förberett tack-tal mitt i allt det tragiska, så nu lägger jag ner det här. Måste nog ringa och kolla hur det är med pappa...

Kommentarer:

1 Carina Forsgren:

Det var verkligen en vacker cermoni igår.

Det är verkligen svårt att förstå att människor bara kan försvinna från jorden så snabbt. Ena dagen så finns dom hos en och nästa dag är de borta.

Låt känslorna finnas där och låt de vara tunga och jobbiga. Det är okey att vara trött och att inte vilja göra något. Låt andra hjälpa dig... låt dagarna komma och gå i din takt.



Kram Carina

2 Storasyster:

Ja, så fick du igång tårarna igen, lillasystra mi. Du skriver så rakt och ärligt, med en enorm skicklighet så att även känslor och genuina tankar kommer fram. Vet inte hur du beter dig, du gör det bara. Vi hänger nu i en mycket lös och skör tråd, men jag vet samtidigt att vi fixar det här, på ett eller annat sätt. Nog för att det känns som om vi mister en efter en, men vi är fortfarande många kvar och vi måste vara rädda om varandra och ta vara på varenda en av oss. Vi är en brokig och dramatisk familj, där vi alla behövs med våra egenskaper och attityder. Mamma är och har alltid varit vårt nav, eller som Svenne säger, familjens ryggrad... så kommer det alltid att förbli. Vi kan omöjligt axla hennes roll, men åtminstone du och jag får, för pappas och våra barns skull, kliva fram mer och hjälpas åt. Jularna ja... vad händer då? Idag bröt jag fullständigt ihop för att jag såg langos på en marknad, vilket mamma tyckte så mycket om, men det är ju ingenting. Hur ska vi kunna skapa en jul och känna samma stämning någonsin? Med stålvilja, fantasi och kärlek så ska vi dock få till traditioner som våra barn verkligen är värda. Och med alla otroliga människor runtomkring så orkar vi resa oss än en gång. Men låt det bara inte bli så ofta och såhär tätt! Stor kram, värdefulla syster!

3 åsa:

4 åsa:

finns inget jag kan lösa eller fixa men jag vill vara där för dig på nåt vis iaf kära du..

5 jane:

Det var så lite så :)

6 Jennifer:

Jag är ledsen att du är så ledsen! Dagar går och vissa dagar lyckas man fylla dem med ngt som blir till lyckliga minnen. Fler dagar går och fler minnen orkar o vill man bilda. Det går att fylla de tomma dagarna med andra människor än just den enormt saknade, och dela lycka med dem. Vad hon betydde har du i ditt hjärta och det försvinner aldrig! Varje år ska vi tända ett ljus på hennes grav och minnas det friska och glada i henne. Och hylla hennes liv genom att visa att hon lärde ut hur man är glad och lycklig oavsett omständigheter, inte miserabel och deprimerad. Hon vill det, det vet vi alla. Aldrig kväva minnet av henne, men alltid leva vidare och våga ta vara på det sköra och enda liv vi har på jorden. Det ska inte bli som med Jimmy. Denna gång ska vi ha lärt oss att ta tillvara på livet, inte gräva ned oss o skjuta ifrån varann. Istället för att tänka att vi är en utsatt familj så kanske vi är en familj som behöver lära att uppskatta nuet och dagarna man har som man kan dela med människor man tycker om! Mormor är inte cancer, död, saknad. Mormor är glädje, kärlek o fina minnen. Det är vad vi kan välja att minnas! Ni är trasiga, om det är så man väljer att se på det. Eller så är ni totalt hela för ni har egen bildade hela familjer, Så ser ja på det;)



Krama dina barn och känn hennes ande leva vidare i dig och i dom. Hon har gett er livet och ni ska uppskatta det till fullo! Tacka henne ibland för livet o för andra saker hon gett dig i form av kunskap, känn hennes närvaro o tacka henne för den. Lita på att hon känner det.



Hon är så nära du vill att hon ska vara. Å det va självklart så lite så att ja passade barnen:) Jag menar absolut inte heller att du inte ska låta dig själv sakna o må dåligt ett tag, jag är bara orolig att du ska fastna där! Hoppas att du lyckas hitta ett sätt för dig själv att se allt som grymma lärdomar, för annars är det verkligen bara meningslöst.



Ta vara på varandra o låt kärleken ta över smärtan! <3

Hoppas du ser all välmening i detta / Systerdottern.

Kommentera här: