Blacklist

Har ni sett nya serien "The Blacklist"? Om inte; Herregud människor, vad väntar ni på?? Det här är ju det bästa som har hänt tv på en väldigt, väldigt lång tid. Tror jag i alla fall, jag är kanske egentligen inte rätt människa att yttra mig om den saken med tanke på att jag mest tittar på Real Housewives på datorn, men jag tycker att det är så vansinnigt, fantastiskt bra! Hela serien känns sådär super-genomtänkt att man får en mindre hjärnblödning bara av att försöka fundera ut hur de planerat det hela. Alltså, manusförfattare till såna här kluriga tv-serier och filmer måste väl vara med i Mensa va? Inte kan de väl ha alldeles vanliga hjärnor som vi övriga dödliga? Jag skulle då rakt inte kunna tänka ut ett enda komplicerat brott, och de gör det rutinmässigt, gång på gång. Hur funkar deras hjärnor liksom?
Jag fattar verkligen inte.
 
James Spader spelar Raymond Reddington, ett kriminellt geni som efter att ha gäckat FBI i tjugo år överlämnar sig själv. Han gör det inte för att vara snäll, självklart har han en egen agenda men vad den är tänker han bara berätta för den nybakade profileraren Elisabeth Keen. Hans paradkommentar redan i trailern är ju värd en Emmy bara den: "I speak only with Elisabeth Keen". Varför han valt just henne är det ingen som vet, allra minst hon själv och det är en av två röda trådar som löper genom de annars fristående avsnitten. Jag tänker inte avslöja den andra röda tråden, för det här ska ju inte vara nån spoiler, så Say no more om det. 
 
Ibland kan det som i de flesta serier kännas lite onödigt blodigt och våldsamt men då kan den känsliga (=jag) bara titta bort en stund och så är det snart över.
 
För att sammanfatta: Det är en briljant serie. Reddington är så cool att han får självaste Terminatorn att framstå som lite hispig, och James Spader är helt lysande som överlägsen, odräglig skurk. Det är så, så bra. Jag är helt lyrisk.
Se den. 
Cool, Coolare, Reddington!
 

Kommentera här: