Tro eller inte tro

Apropå den här filmen om Jesus som jag fick hem häromdagen. Jag skulle vilja förklara min ståndpunkt litegrann angående det. Jag tycker det var fruktansvärt onödigt och slösaktigt att skicka ut en väldans massa filmer till random människor med den uppenbara risken att de genast skulle slänga dem. Som ett exempel gick Kent och jag för många år sen ur Svenska kyrkan av den anledningen att vi inte är troende och därför inte såg något skäl att vara med. Redan i tonåren valde jag att inte konfirmera mig av samma anledning. Jag ville inte göra en sak som jag själv inte kunde se poängen med.
När Kents och mina barn lite senare kom till världen hade vi namngivningsceremonier hemma för dem, de är inte döpta i kyrkan. Vi gifte oss utomhus genom en borgerlig vigsel, det var opretantiöst, lättsamt och vackert. Och vi är fullt på det klara med att det när vi dör inte kommer att hållas någon gudstjänst i en kyrka för oss.
Mina känslor kring det efter att själv ha suttit på första parkett ett par gånger är att det måste bli skönt för mina efterlevande att slippa det.
 
Begravningsavgiften kommer man aldrig ifrån även om man går ur kyrkan, så när jag kolar kommer mina barn att kunna kremera mig och stoppa ner askan i en grav de kan gå till om de vill. Sedan vill jag inte gärna tro att allting tar slut när man dör, utan att man kan sväva runt sina nära och kära ett tag för att sedan gå vidare till ett nytt liv. Att tänka på sina förlorade kära som borta, försvunna i tomma intet gör alldeles för ont och känns outhärdligt deprimerande och meningslöst. Därför väljer jag att tro att de fortfarande finns runt omkring oss på något sätt. Det skänker mig en viss tröst. Möjligen lever de loppan däruppe med Jesus, som kanske, kanske inte har funnits, vad vet jag? Jag håller det för osannolikt, men jag vet lika lite om det som någon annan som hittills haft turen att klara sig från att dö.  
 
Jag har inga åsikter om folk som är religiösa så länge de inte använder sin religion för att skada andra människor eller försöker tvinga på andra sin tro. Kan de finna tröst och styrka genom att läsa Bibeln eller what ever, så bra för dem. Jag kan det inte men jag skulle aldrig drömma om att försöka få dem att känna att de har fel på något vis. Det finns inte i min värld att tala om för nån annan hur den ska leva sitt liv, jag bryr mig lika lite om andras religiösa inriktning som om deras sexuella läggning, hudfärg eller vad som helst annat som inte påverkar hur de är som människor.
Det är deras handlingar som avgör vad jag anser om folk i min omgivning.  
 
Själv har jag varit vegetarian i snart femton år nu. Det är helt och hållet av etiska skäl, för mig känns det inte rätt att äta djur när man inte behöver. Det här kan upplevas som provocerande av vissa, jag har många, många gånger fått försvara mitt val och känt att jag blivit betraktad som lite mindre vetande. Nu börjar det förvisso bli mer socialt accepterat och i och med klimatfrågan börjar man få upp ögonen lite mer för hela grejen med att äta eller inte äta kött men i början av mitt ställningstagande stötte jag på många väggar. Jag har aldrigt riktigt förstått det, att man måste försöka få nån som valt att lyssna på sitt blödiga hjärta att känna att hon gör fel. Hur kan jag göra fel när jag skonar mängder av djur från att behöva dö för min skull? Jag vet att jag gör vad som är rätt för mig, för mig finns inget alternativ, men jag har aldrig försökt pracka på någon annan mina åsikter. När folk frågar varför jag är vegetarian svarar jag gärna och jag tar villigt en konstruktiv diskussion. Däremot gillar jag inte påhopp som jag upplever kommer sig av en desperat önskan att hitta fel i mitt handlade. 
 
Summa summarum: Jag accepterar att folk tror på Gud. Vad skulle jag ha för rätt att inte göra det? Jag accepterar att folk väljer att äta kött. Jag förstår det inte men jag accepterar det. Det måste jag, annars skulle jag bli tokig. Med det sagt ser jag ändå ljust på framtiden och de köttfria tendenser som faktiskt kommer mer och mer. Det införs Meat-Free Mondays lite här och där, de vegetariska utbuden ökar stadigt och fler och fler får upp ögonen för att vegetarianer faktiskt varken behöver vara militanta eller mer konstiga än gemene man. Det är väldigt, väldigt skönt.
 
Kan vi nu inte bara enas om att acceptera varandra trots våra olikheter?
Det skulle vara så himla käckt, alltså. 
 
 
 

Kommentarer:

1 kyrksyster:

Det där med kött köper jag. Även om jag äter kött ett par dar i veckan.

Men det här med hur din tro funkar blir jag nyfiken på. Du tror på något, något som finns även när vi dör... Vad skiljer dig från kristen tro?

Svar: Bra fråga. Jag tror det är lättare att svara på vad jag INTE tror på, än vad jag faktiskt tror. Jag tror inte på Gud eller Jesus och sen är det väl mer att jag hoppas att man finns kvar på nåt vis när man dör. Jag vill gärna tro att det blir så istället för att allt bara ska ta slut, det känns ohyggligt deprimerande tycker jag.
Jannice

2 kyrksyster:

Jag ska inte slå dig i huvudet med min tro. Men kanske kittla din fantasi lite. Dessutom tycker jag det är spännande med vad folk tror på och inte tror på.

Jesus har funnits. Det är nog tillräckligt belagt att han avrättades år 33. Men vem han var är en fråga om tro. Sant är också att hans lärjungar startade en rörelse som kostade dem livet. Alla utom Johannes blev martyrer.

Jag har också en lista på vad jag inte tror på. Sen har jag en lista på sånt jag är ganska osäker på. Men det som håller ihop min tro är tanken att Gud valde att bli en människa som vi. För att rädda oss från den stora tomheten.

Svar: Okej, han har funnits. Det köper jag. Och jag kan definitivt tro att han korsfästes, människan är barbarisk och har så varit i alla tider. Men sen när det kommer till återuppståndelse och även Gud, där tappar du mig. Tyvärr, kanske man ska säga. Jag kan tänka mig att det är skönt att tro på nåt och hitta en mening i allt. Men jag kan inte göra det.
Jannice

3 kyrksyster:

Man kan aldrig tvinga sig till att tro. Man får vara där man är. Med öppet sinne.

Men man kan alltid reflektera över vad som är rimligast... att han verkligen stod upp eller att alla inblandade fejkade det tillsammans...

Bara för att utmana dig lite...

Svar: Okej, vilka var alla inblandade? Hur vet man att det verkligen är sant? Det lär väl inte ha varit nån som filmade direkt... =)
Jannice

4 kyrksyster:

Det var 11 apostlar, en stor grupp andra lärjungar, kvinnorna vid graven, ett antal soldater/vakter, några rådsmän. 500 som vid ett tillfälle mött Jesus som uppstånden.
Om man sätterigång en fejkad historia, hur kan man då få alla att vara så samstämmiga? Och precis som när många varit med om en händelse berättar man lite olika, men ändå i grunden samma berättelse. Men om det var fejk skulle väl nån av dessa människor fegat ur och bekänt att man bara hittade på?

Historiker, exempelvis Dick Harrisson, menar att de första breven vittnar tydligt om att människor varit med om något. Breven i NT är ju äldre än evangelierna. Skrivna ganska nära händelserna.
Något hände. Men vad är en fråga om tro.

Men masspsykoser är ovanliga.

Kom gärna med fler frågor!

Svar: Men hur vet vi att breven är äkta? Det här ska ha hänt för över 2000 år sen! Inte för att det egentligen spelar nån roll för min del, det kan vara sant men det påverkar inte mitt liv det minsta lilla. Jag är helt enkelt inte intresserad, trivs inte i kyrkor och tycker det är obehagligt när folk dyrkar saker/människor. Religion är inte min grej, kort sagt. Jag försöker att vara en god medmänniska och ser gärna att andra gör likadant, med eller utan gudatro. I mitt tycke är det viktigare att ta lärdom om historiska händelser som t ex Förintelsen som ligger betydligt närmare oss i tid, så att det aldrig kan upprepas. Det är min åsikt, sen får andra tycka och tro vad de vill. =)
Jannice

5 kyrksyster:

När man bestämde vilka texter som skulle få finnas i Bibeln var man ganska tuffa. Det krävdes bevis på att de härrörde från apostlarna. Det fanns många fler brev och evangelier. Men eftersom man var osäker på om de verkligen kunde hänföras till de som mött Jesus blev de avvisade.
I kyrkan dyrkas inte saker eller människor.

Men det intresserar mig hur du tänker kring om att det för dig är oviktigt om det är sant eller ej. Du vill inte i alla fall...
6 kyrksyster:

Läste en kommentar på telefonen, trodde det var du. Men återfinner den inte.

Svar: Nej, det var nog inte jag. =)
Jannice

Kommentera här: