Joel - Första tiden

Joel föds klockan 23.28 torsdagen den 25:e juli 2002 efter en utdragen förlossning med sviktande hjärtljud och hot om sugklocka och kejsarsnitt. Jag har gått två dagar över tiden och ändå är han pytteliten med sina 49 centimeter och ynka 2625 gram. Det är dock ingenting vi reflekterar över, han är vårt första barn och jag var själv väldigt liten när jag föddes. 

                     

 Det jag minns nästan tydligast är Kents självklara sätt mot sin nyfödde son.
Jag som varit barnvakt åt mina fyra syskonbarn sedan tio års ålder och även jobbat på dagis, är en smula rädd för att ta i det lilla, lilla knytet, men Kent, som är helt novis på barn-fronten vet instinktivt hur han ska behandla den lille. Än idag kan jag se framför mig hur de där stora händerna försiktigt lirkar upp det lilla paketet ur plastbaljan och innesluter det i total trygghet, som om de aldrig gjort annat. Med intuitiv självklarhet lägger han sedan sin son på bröstet där i sjukhussängen och så vilar de båda med hjärtana mot varandra.
Det är bland det vackraste jag sett. 
 
 

Vår gosse är lite för gul för att personalen på BB ska vara helt nöjd. Förutom vägningar före och efter matning för att han är så liten kollar de också regelbundet gammaglobulinvärdet för att kunna utesluta gulsot. Amningen är svår att få till och han skriker mycket. Planen är att vi ska stanna på BB över helgen för att sedan åka hem på måndagen men om Joel inte går upp tillräckligt i vikt och om han inte blir mindre gul hotar de med att vi blir tvungna att stanna kvar. Ja, jag säger hota för det var så det kändes. Personalen satte en fruktansvärd press på en orolig, nybliven mamma som bara ville få ta med sig sitt mirakel hem. Självklart måste de ha koll på att allt är som det ska innan vi släpps iväg, men de är inte pedagogiska alls och de får mig att känna mig värdelös som inte kan hålla mitt barn nöjt. Jag kommer ihåg att de lämnade oss ensamma i vårt rum utan hjälp att få amningen att fungera, men när våra familjer som bodde elva mil ifrån sjukhuset hälsade på för att träffa den nye familjemedlemmen kom en sköterska och hämtade mig och Joel för att det minsann var dags att träna amning.

 

Söndag kväll är fruktansvärd, Joel skriker konstant och vi är totalt villrådiga. Till slut ringer vi i panik på hjälp för vi vet inte vad som fattas honom. En sköterska tar med sig den lille och när hon kommer tillbaka berättar hon att hon gett honom lite vatten, vilket verkar ha hjälpt. Han var nog törstig, för, som hon förkunnar för oss med sin läskigt mesiga röst: "De är ju nästan som människor de också, bara mindre." Kent och jag tittar på varandra. Sa hon verkligen det där? Det känns väldigt tryggt att ha släppt iväg det dyrbaraste vi har med henne. Resten av kvällen går bättre, vi håller hårt i vår son den kvarvarande tiden och på måndagen går Joel igenom sin besiktning. Vi släpps iväg för hemgång som det var tänkt och glada och lättade äntrar vi för första gången vårt hem som en familj. 

 

 Det nya livet blir dock inte komplikationsfritt eftersom vårt lilla knyte visar sig vara lite svår när det gäller amningen. Han äter mycket men går ändå inte upp i vikt som han borde. Kräkningar hör till varje mål och efter några veckors plågsamma kvällar inser vi också att han har kolik. Varje eftermiddag vid femtiden sätter skrikandet igång och håller så på fram till tio-elva. Varje kväll kan de nyblivna föräldrarna ses ute på en väldigt sen barnvagnspromenad för att stilla den lille som då äntligen kan få lite ro i sin vagn.

 

 
 Detta pågår i några veckor till, men strax före tre månaders ålder befrias både guldklimpen och hans föräldrar från koliken och vårt hem blir mer harmoniskt. Joel har också till sist börjat öka i vikt, men fortfarande har hans mamma ont i magen vid varje vägningstillfälle på BVC. Personalen där envisas med att jag ska fortsätta helamma och inte börja med tillägg, för det är inget fel på mjölktillgången. Och ändå är han aldrig riktigt nöjd. Först flera år senare får vi reda på att detta mest troligt berodde på att barn med Williams syndrom kan ha problem med att svälja, bland annat på grund av slapp muskulatur i mun och svalg. Vid amning finns ingen möjlighet att kontrollera hastighet och tillgång och det här förklarar att den lille spädisen så ofta verkade kippa efter luft och få lite panik vid matningarna. Ett svar bland många som vi äntligen fått genom diagnosen.
 
Till slut när Joel är tre och en halv månad gammal bestämmer Kent och jag oss för att ändå köpa tillägg och testa. Situationen är ohållbar och vi kan inte längre lyssna på BVC:s hysteriska amningspropaganda. Vår son är hungrig och som föräldrar är det vår plikt att prova allt vi kan för att råda bot på det. Sagt och gjort, vi köper tillägg, jag ammar och lämnar sen över sonen till hans pappa. Små fingrar greppar runt den stora flaskan och den lilla, lilla munnen hittar nappen och suger girigt i sig. Efter en stunds intensivt ätande släpper han taget om flaskan och försäkrar sina föräldrar om att de tagit rätt beslut genom att ge dem ett strålande leende, som de genast tolkar som ett tack för att han äntligen får bli mätt. 
 
 

Kommentarer:

1 Jane:

Men herre gud människa vad du kan skriva rörande 😢

Svar: Tack Jane!
Jannice

2 Viveca Wålstedt:

Det är skrämmande hur likt det var vår första tid med Alma. Jag kan bara bekräfta...så var det. Mitt självförtroende var helt knäckt, när jag inte kunde få henne att äta. Jag minn den första tiden som i ett töcken. Alma fick dagnosen Williams syndrom, när hon nästan var tre år. När fick Joel diagnos?

Dessutom är de lika som bär!

Svar: Men vad skönt att höra! Inte att ni hade det jobbigt förstås, men fascinerande att det ändå kan vara så lika. Det skulle vara roligt att se bilder på Alma, jag kan mycket väl tänka mig att de är lika varann. =) Joel fick dock inte sin diagnos förrän några månader innan han skulle fylla sju. Det var tydligen inte helt lätt att klura ut vad det var han hade. Det kommer mer om det i nästa inlägg.
Jannice

Kommentera här: